Fra snøring til glidelås på 1-2-3

Etter litt testing av skittentøysposen jeg sydde i går, så syns jeg snøringen ble for tungvindt. Åpningen på posen er såpass stor at det blir mer jobb enn forventet å snøre den sammen. I tillegg var snøringen litt for lite “glatt” til at lukkingen gikk smidig.

Lukking med glidelås tror jeg ville være mer praktisk, selv om jeg liker formen på pose med snøring bedre. Målet var å gjøre om lukkingen uten å klippe opp posen og starte på nytt.

 

Først fjernet jeg snøringen. Legg glidelåsen inntil posen slik den vil være når den er ferdig sydd på.

 

Åpne glidelåsen helt.

 

Legg den ene glidelåsen over på stoffet. Da vil den ligge rett mot rett. Altså baksiden av glidelåsen vil peke opp. Nål fast og sy med glidelåsfot.

Gjør tilsvarende på den andre glidelåsdelen.

 

Jeg sydde også en stikling på rettsiden rett på stoffet 1-2 mm fra glidelåsen.

Blir spennende å se hvordan denne lukkingen fungerer.

 

Jeg har tidligere laget en mer grundig tutorial på sy glidelås.

 

.FrkBartnes

Følg meg gjerne på instagram: Frkbartnes

Mitt første turprosjekt

Nå har det vært lite sying de siste ukene. Jeg har prioritert hage og veranda hver dag det har vært pent vær eller litt oppholds. I dag var det regn og hagl her, så da var det godt å finne frem et syprosjekt igjen.

Endelig ble det tid til litt #egosøm og første turprosjektet jeg syr til meg selv.. Jeg har sett meg lei på plastposer som går rett i plastsøpla etter man har vært på tur, som har vært brukt til enten skittentøy eller sko.

 

For et par uker siden fant jeg et billig bomullsstoff til en billig penge, som jeg tenkte kunne bli en en grei å praktisk skittentøyspose. (Du kan lese hva mer jeg fant HER.) Jeg valgte et bomullstoff, fordi det er slitesterkt og kan vaskes sammen med vasken.

I tillegg syntes jeg det var greit med litt mørke farger, slik at det ikke blir så misfarget av f.eks. skitne turklær.

 

Begge sidene av stoffet har jarekant, så de trenger jeg ikke å kaste over. Øverste råkant overlocker jeg, men du kan også bruke sikksakk på vanlig symaskin.

 

Jeg skal ha lukking med snøre, og syr derfor løpegang. Jeg bretter ned 3 cm og nåler fast.

 

Syr med rettsøm 2,5 cm nedenfor kanten. Pass på at du syr gjennom begge stoffene hele veien.

 

Da skal posen sys sammen. Stoffet legges dobbelt rett mot rett. Nål fast langs nederste kant, og sy med overlock eller sikksakk på vanlig symaskin.

 

Nål langs den åpne siden.

 

Sy langs hele kanten, men start nedenfor løpegangen.

 

Sett en sikkerhetsnål i enden av snøret, og tre det gjennom løpegangen.

 

Da var skittentøysposen klar for helgas tur.

 

 

.Frkbartnes

Følg meg gjerne på instagram: Frkbartnes

Min nye kaffelidenskap

Jeg er ingen kaffedrikker. Jeg har aldri likt kaffe. Jeg har aldri likt kaffesmaken. Men for et par år siden under lesing døgnet rundt til autoriasjon gjennom jobb begynte jeg å drikke kaffelatte. Riktignok var jeg særdeles sær på hvilken kaffelatte jeg likte. Kun den én kaffemaskinene på jobb og is-kaffelatten på Starbucks med karamellsirup var det som falt i god jord hos meg.

For noen uker siden så jeg dalgona kaffe i sosiale medier, og jeg ble nysgjerrig på hva dette var.

 

Historien bak Dalgona

Opprinnelig kalles kaffen “Hand beaten coffee” eller “400 coffee”, sistnevnte fordi man skulle piske kaffen ca 400 ganger for å få det perfekte skummet.

Den sør-Kkreanske Tik-Tok-kjendisen Jung Il Woo besøkte Macao (sørlige Kina) og kaffeen Hon Kee Coffe, som ligger ved et skipsverft i utkanten av Coloane. sørlige Kina. Dalgona er et sør-koreansk godteri, som lages av sukker og bakepulver. Under Covid-19 i Sør-Korea ble det startet en kampansje i hovedstaden Soul for å at folk skulle holde avstand, og Dalgona-kaffen ble den store karantenekaffen.

 

Oppskrift

Ingredienser:

  • Pulverkaffe
  • Sukker
  • Kokt vann
  • Melk (Brukes ikke i originalen)
  • Isbiter

 

Fremgangsmåte

Bland like delerkaffe, sukker og vann. Rør rundt til sukkeret har løst seg opp

 

Pisk med melkeskummer eller håndvisp til skummet er tykt

 

Fyll et glass 2/3 med isbiter og fyll opp med melk slik at isbitene nesten dekkes.

 

Erfaringen min er at det er vanskeligere å få til skikkelig tykt skum enn det ser ut til. Jeg har forsøkt med melkeskummeren min, men den er nok litt for svak til å vispe raskt nok rundt.

Har både forsøkt med håndmikser, forskjellige håndvisper og vispen som følger med stavmikseren. Så langt har jeg kun fått til tykt skum ved bruk av vispen som følger med stavmiksesettet til Jula. Jeg har forsøkt å røre ut sukkeret først i det varme vannet ved bruk av alle typene visp, uten endring av resultatet på konsistensen til skummet.

 

Rør rør rundt med skje for at alt skal blande seg.

 

Originalen er riktignok litt annerledes. Der blandes 1 ss pulverkaffe, 1 ss sukker og 2-3 ss kokt vann.

Legg skummet i høyt glass. Hell på kaldt vann og topp med masse isbiter. Rør og server. For ekstra smak kan litt ekstra kaffeskum legges på toppen. Du kan også tilsette 6 cl kaffelikør, om du skal lage en variant med alkohol.

Jeg syntes den originale (uten kaffelikør) smakte mer karamell. Det vil så klart være opp til om du liker sterk eller svak kaffesmak, hvilken som faller best i smak.

 

Jeg tilsatte litt melk i originalen etter jeg hadde laget den etter oppskrift, for å få en litt rundere kaffesmak.

 

Konklusjonen min er at hjemmelaget Dalgona-kaffe er en god erstatning til kaffehusenes kaffe når man må holde seg hjemme. Det er en del sukker i denne varianten, men det kan så klart sløyfes om ønskelig. Jeg bruker ofte kaffesirup i kjøpalatte uansett, så da kommer jeg like langt i forhold til sukkermengden. Så langt er dette den beste kaffen jeg har lagd hjemme, så jeg er godt fornøyd 😀

 

.Frkbartnes

 

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes