Smoothie bowl med havregryn

Da har jeg prøvd meg på en ny versjon av smoothie bowl, som metter litt mer enn de med kun bær.

 

Du trenger:

  • 100 g frosne bær
  • 2 ss gresk yoghurt
  • 2 ss havregryn
  • 1 dl valgfri melk

Bland alt med stavmikser, i blender eller i smoothiemaskin til ønskelig konsistens. Dersom den blir for “tykk” kan du tilsette mer melk til du får en glatt masse. Pynt med bær og litt havregryn.

Hell smoothien over i en bolle og spis med skål.

 

.FrkBartnes

Følg meg gjerne på Instagram: FrkBartnes

Forrige ukes stoffshopping og restestrikk

Før helga fikk jeg kjøpt flere restestoff, og ble veldig fornøyd med det jeg fant.

 

Dette stoffet er et bomullsstoff, som jeg tenkte å sy skittentøyspose av. Jeg er lei av å bruke plastposer til skittentøyet. Rett og slett fordi det blir ekstra plastsøppel i etterkant. Jeg bruker helt andre søppelposer, så jeg får ikke brukt de til dette formålet heller.

Men jeg tenkte å sy en veldig enkel skittentøyspose, som jeg kan vaske sammen med håndduker og sengeklær i etterkant. Jeg syntes det var en fordel at stoffet var mørkt, slik at skitne turklær eller lignende ikke gjør at posen blir så skitten at den ikke blir ren igjen.

 

I tillegg fant jeg disse to stoffbitene i bomull. Ingen konkrete planer for disse, men mønsteret var så fint at disse kan jeg bruke til masse forskjellige småprosjekt.

 

Det største kuppet var kanskje dette stoffet. Det er strikket jacquard, som jeg ikke har sydd i før. Kanskje en genser eller skjørt hadde vært kult. Må fundere litt på hva som blir finest som skjørtlinning og evt hvilket gensermønster jeg skal bruke. Med så mange kalde dager uansett årstid i Trøndelag, så kan denne helt sikkert brukes hele året rundt.

I tillegg fant jeg en god bit sort jersey, som alltid er greit å ha til ermer.

 

Jeg skal oppdatere mitt geniale system med nykjøpene. Jeg fikk nok en gang bruk for Airtable da jeg var på butikken, som stoppet meg fra å kjøpe flere andre stoff, fordi jeg fikk sjekket om jeg hadde noe stoff hjemme som kunne være en god match.

 

I helga fikk jeg endelig begynt på #weknit #restejakke jeg har tenkt på siden før jul.

Jeg er fremdeles litt usikker på fargekombinasjonene. Jeg bruker kun restegarn fra 3 gensre jeg har strikket, hvorav 2 jeg har rekket opp igjen etter de ble for store. Men den er i alle fall sommerlig, og det er jo fint tenker jeg. Blir spennende å se hvordan den blir etter hvert.

 

View this post on Instagram

#weknit #restegarnjakke på pinnen 🧶

A post shared by Frøken Bartnes (@frkbartnes) on

Nå har en ny uke begynt, og i morgen står hagen min for tur. Jeg skal prioritere uteområdet mitt litt fremover nå, slik at jeg får gjort i stand både hage og veranda. Jeg har den siste uken brukt utrolig mye tid på surfing og sosiale medier for finne de beste løsningen for min hage og veranda.

 

.Frkbartnes

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes

Sy stor japansk knutepose

Da har jeg laget min andre japanske knutepose eller såkalt japanese knot bag.

For noen dager siden laget jeg en liten knutepose, men jeg har denne gangen brukt en annen form. Begge er vendbare, og kan derfor brukes på vegge sidene. Du trenger forsåvidt ikke det, men dersom du ønsker å spare det peneste stoffet ditt, så trenger du ikke å bruke det opp ved å ha det på innsiden av vesken. Da kan du heller velge et du ikke er like glad i.

Jeg har laget en stor spesifikt til større strikkeprosjekt, slik at det er greit å ta med i veska.

Mønsteret har jeg laget selv, men er veldig basic og skal være lett å kopiere.

 

Jeg klipper først ut 2 speilvendte deler av hvert stoff.

 

Legg først stoffdelene rett mot rett (to av samme stoff), og syr fra starten av den ene hanken til starten av den andre hanken. Jeg bruker rettsøm på vanlig symaskin.

Klipp av alle 4 hjørnene nederst på vegge delene. Pass på slik at du ikke klipper i sømmen. Da vil det bli lettere å dytte stoffet ut i hjørnene når du vrenger stoffet med rettsiden ut.

 

Så vrenger du det ene stoffet og legger det inni det andre. Rett mot rett.

 

Nål fast stoffene i hverandre, slik at et stoff av hver farge legges rett mot rett.

 

Sy langs innsiden av begge hankene og buen imellom med rettsøm. Sy deretter på yttersiden, men nå syr du fra starten av den ene hanken, og direkte over til den andre hanken i en og samme søm. Pass på akkurat i “skjøten” mellom delene,slik at du treffer igjennom alle fire stoffene (slik at det ikke blir hull fra yttersiden). Brett gjerne ut stoffet litt.

 

Nå vrenger du posen ut igjennom en av de små hankene.

 

Dytt den ene posen inn i den andre.

 

Nå skal hankene sys sammen.

 

Brett inn litt av alle hankene. Legg de over den andre hanken i samme størrelse, slik at de overlapper ca 1 cm. Sy med rettsøm over. Pass på at hankene ikke er vridd.

 

Etterpå stryker du posen og den er klar til bruk. Du trer den lange hanken inn i den lille.

 

Perfekt til strikkeprosjektene.

 

.Frkbartnes

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes

Sy liten knytepose

Inntil nå har jeg hatt målebånd, sikkerhetsnåler og maskemarkører i en liten plastpose. Denne gikk hull på her om dagen, så nå var det på tide og finne en ny løsning.

Jeg klippet en firkant 41*23 cm. Men her kan du bruke akkurat den størrelsen og formen du selv ønsker. Jeg har beholdt jarekanten på,fordi den skal uansett brettes ned og være på innsiden av posen.

 

Jeg fant en gammel vimpelsnor, som ikke blir brukt lenger. Deler av snoren blir perfekt til knytingen på posen.

 

Overlock eller sy med sikksakk med vanlig symaskin rundt hele posen, slik at den ikke rakner så fort i stoffet etterpå. Jeg har ikke gjort det på jarekanten, da den ikke har noen løse tråder. Fest trådene.

 

Brett ned kanten som skal være på innsiden av posen. Jeg brettet ned min 2,5 cm, slik at snoren får god plass inni løpegangen etterpå.

Du må måle din snor, slik at du ikke lager løpegangen for liten / stor.

 

Sy med rettsøm 0,5 cm fra kanten av nedbretten bortover hele løpegangen. Etter som jeg har brettet ned jarekanten ser du at sømmen min går rett under hjertene.

 

Brett stoffet dobbelt og nål fast i bunn og på siden.

 

Sy med rettsøm rett innenfor overlock / sikksakk-sømmen fra rett under rettsømen på jarekanten, og hele veien ned lang siden og bortover bunnen på stoffet.

 

Tre en sikkerhetsnål i enden av snoren, og tre den inn gjennom løpegangen.

 

Knyt knute i endene av snora.

 

Slik ble min pose.

 

.Frkbartnes

Følg meg gjerne på instagram: Frkbartnes

Valg av symaskin til barn

 

 

Mange små ønsker seg ei symaskin, og det fins en rekke symaskiner tilpasset de minste.

For noen år siden kjøpte jeg en Shimmer ‘n Sparkle Sew Crazy . På det tidspunktet hadde jeg ikke sydd noe selv, og jeg var ukjent med hvilke symaskiner som fantes på markedet.

For noen ukers siden bestemte jeg meg for å legge ut symaskina til salgs, etter som den aldri blir brukt. Da jeg testet den før salget ble jeg svært overrasket. Symaskina syr såpass raskt, at til og med jeg som voksen vil ha noen utfordringer med å sy med presisjon.

I tillegg vil det være begrensede (kanskje ingen) mulighet for å skifte nåler ut fra hvilket stoff som barnet skal brukes. Dette er noe av det jeg mener er nøkkelen til suksess når det kommer til sying.

I stedet for å bruke kr 550 på en “barnevennlig” symaskin, som jeg gjorde for noen år siden, anbefaler jeg heller å velge en av de enkleste symaskinene for voksen.

 

Singer Simmple 3223

 

Min første symaskin var Singer Simple. Den fungerer både for liten og stor. Den kommer i mange forskjellige farger, som dekker de flestes ønsker. Coop Obs har jevnlig salg på maskina, og du kan få den for kr 1000 om du følger med på tilbudene.

 

Her er noen av fordelene med en helt grei “voksensymaskin” i forhold til Shimmer ‘n Sparkle Sew Crazy):

  • Den syr mer kontrollert
  • Det følger med strømkabel, slik at du slipper å være avhengig av batteriene
  • Du kan skifte ut nåler ut fra hvilket stoff som skal sys
  • Flere valg i forhold til sømmer
  • Den er tryngre og større slik at den ikke så lett flytter seg på bordet

Det eneste negative er at Shimmer ‘n sparkle har beskyttelse foran nåla, slik at barna ikke syr i fingrene, som gjør det tryggere om de skal sy alene.

De fleste barn vil uansett ha behov for bistand fra en voksen i starten, så i alle fall de største barna kan lett håndtere en voksensymaskin.

 

.FrkBartnes

 

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes

Endelig ble dette UFO-prosjektet ferdig

UFO er et begrep innenfor både strikk og sy som omtales om UFerdig Objekt. Dette prosjektet har ligget uten de siste finisher siden midt i desember, men i mangel av garn til et annet prosjekt så fikk jeg endelig sparket meg selv bak og gjort det ferdig.

#Dottierådyr fra boka Klompelompe Jul er et utrolig gøy prosjekt, og har en rekke klær og tilbehør som kan strikkes til. Det fins også andre dyr som kan strikkes, men jeg har kun strikket rådyret så langt.

 

Her er de klær og tilbehør til rådyret jeg har strikket.

 

Duskelue til bamse

 

Skjerf til bamse

 

David-jakke til bamse

 

Danseskjørt til bamse

 

Tykke bamselubber

 

Ball til bamse

 

Ball til bamse

 

Bamsesekk

 

Et utrolig gøy prosjekt, og passer til alle årstider selv om oppskriftene kommer i boka Klompelompe Jul.

 

.FrkBartnes

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes

Sy japanese knot bag

Da har jeg laget min aller første Japanese knot bag (også kalt Japansk knutepose) etter eget mønster. Jeg har sydd en vrengbar variant, som gjør den enda mer spennende.

 

Denne er en liten versjon, men kan lett skaleres opp ut fra eget ønske.

 

Klipp 2 deler i hvert stoff speilvendt.

 

Dersom du skal sy en variant som er lik på innside og utsiden, kan du klippe 4 deler i samme type stoff.

 

Legg 2 like stoff rett mot rett og nål fast.

Start rett nedenfor den ene hanken begynner, hele buen og til neste hanke.

 

Sy med rettsøm rundt hele veien.

Gjør tilsvarende på det andre stoffet.

 

Vreng det ene stoffet, slik at det ligger med rettside ut. Legg det inni det andre stoffet.

Her har jeg beholdt froskestoffet med vrangsiden ut. Det blå stoffet har jeg vrengt slik at rettsiden er på yttersiden, og lagt det inni froskeposen. Da vil stoffene ligge  rett mot rett.

Nål fast rundt alle 4 stroppedelene og i buene mellom.

 

Sy rundt med rettsøm langs stroppene på innsiden og hele buen, samt på hver ytterside av stroppene. For å få det penest mulig så brett stroppene vannrett når du skal sy på utsiden, og sy sammen begge yttersidene på begge stroppene i en søm.

 

Nå skal hele posen vrenges gjennom en av de åpne stroppene.

Det er lettest å velge den korteste stroppen.

 

Vreng også ut hver stropp.

 

Dytt den ene posen inn i den andre, slik at du får et ytterstoff og et innerstoff på posen din.

 

Da skal stroppene sys sammen. Jeg bretter inn 0,5-1 cm av kanten på den ene og dytter den andre stroppen inn i den første. Sy med rettsøm over begge. Pass på at du syr gjennom begge stroppedelene. Gjør tilsvarende på den andre stroppen.

 

Da er posen ferdig strøket. Tre den lengste hanken igjennom den minste.

 

 

Mønsteret har jeg tegnet på frihånd ut fra ønsket størrelse.

 

 

.Frkbartnes

Følg meg gjerne på instagram: Frkbartnes

Sy raglan med puff

Endelig ble det tid for #egosøm. Det er ikke hver dag, uke eller måned for den saks skyld jeg syr noe til meg selv. Men med mye hjemmetid de siste månedene har jeg endelig fått sydd flere av plaggene som har vært planlagt.

Denne uken var det Ida Victorias Raglan med puff som sto for tur. Dette er et mønster jeg kjøpte for lenge siden, men jeg har lett etter “riktig” fargekombinasjon på stoffet jeg ønsker å bruke.

 

Stoffdelene klippet lå ferdigklippet, så på fredag startet jeg med syinga av denne.

 

Først skal begge ermene rynkes. Dette kan enten gjøres for hånd eller med maskin. Denne gangen brukte jeg symaskin, for å følge syveiledningen fra punkt å prikke. Jeg har tidligere skrevet innlegg om hvordan du kan gjøre det får hånd: HER

Sett trådspenningen på lengst mulig, og sy med rettsøm rundt hele ermebuen 0,5-1 cm fra kanten. Start 5 cm fra kanten, og avslutt 5 cm fra kanten.

 

Da skal ermet sys fast i skulderstykket. Legg først delene med rettsiden opp slik de skal være når de er ferdig sydd.

 

Så vrenger du ermet over skulderstykket, slik at baksiden av ermet kommer opp og delene ligger rett mot rett.

Nål fast midt på ermet mot midt på skulderstykket, slik vist på mønsteret.

 

Nål fast begge endene av ermet til endene på skulderstykket.

 

Nå skal ermet rynkes. Dette gjør du ved å dra i rynketrådene. Rynkene skal være innenfor det området som er merket av på mønsteret. Jeg jobber meg fra midtpunktet til det ene sidepunktet, og gjør meg ferdig med den ene siden før jeg gjør det samme på motsatt siden. Du kan velge å fjerne rynketråden nå. Jeg har sydd den med maskin så sitter den såpass godt at jeg heller venter med å fjerne den til ermet er sydd fast, slik at jeg ikke risikerer at rynkene forsvinner eller bli forskyvet.

 

Jeg har sydd med hvit rynketråd for at det den skal bli lett synlig på denne syveiledningen. Du kan så klart bruke en farge som matcher stoffet bedre.

Sy med elastisk søm (elastisk rettsøm, sikksakk eller falsk overlock) eller overlock. Vær forsiktig slik at rynkene ikke forskyver seg.

 

 

Slik ser ermet ut fra rettsiden.

 

Da skal skulderstykkene sys fast til bakstykket. Jeg legger delene slik de skal være ferdig sydd sammen for lettere å se hva som skal sys fast i bakstykket.

 

Nål fast begge skulderstykkene og sy med overlock eller elastisk søm (elastisk rettsøm, sikksakk eller falsk overlock).

 

Slik ser det ut når bakstykket er sydd på. .

 

Nål fast forstykket på samme måte som bakstykket.

 

Sy fast med overlock eller elastisk søm (elastisk rettsøm, sikksakk eller falsk overlock).

 

Da skal genseren sys sammen. Nål fast ermene og bakstykket / forstykket. Sy fra starten av ermet og helt ned til kanten av genseren.

 

Nå kan du prøve genseren og tilpasse lengden på ermene og genseren.

 

Da skal halskanten sys på. Jeg velger ribb som halskant.

Du kan også bruke kantbånd eller samme stoff du har sydd på forstykket / bakstykket.

 

Legg ribben rett mot rett, og nål fast i enden.

 

Sy med overlock eller elastisk søm (elastisk rettsøm, sikksakk eller falsk overlock). Syr du med elastisk rettsøm, stryk sømmonnet til hver sin side før du fortsetter.

 

Brett ribbkanten dobbel, slik at den ligger vrang mot vrang.

 

Legg den på utsiden av halsåpningen rett mot rett.

Fest fast midt bak på bakstykket og midt frem på forstykket. Strekk så i ribben for å få den til å passe halsåpningen. Strekk i ribben, men ikke stoffet. Nål fast ribben hele veien rundt.

Sy rundt hele med enten overlock eller elastisk søm (elastisk rettsøm, sikksakk eller falsk overlock).

 

Da var halskanten ferdig sydd på.

 

Da skal genseren og ermene legges opp.
Jeg har sydd med overlock rundt kantene før jeg bretter de inn. Du kan også sy med sikksakk på vanlig symaskin eller brette den dobbelt før du nåler fast kantene.

Jeg syr med tvillingnål rundt hele kanten og på ermene.

 

Da var genseren ferdig sydd, og jeg ble veldig fornøyd med både halskanten og puffermene.

 

 

 

.FrkBartnes

Følg meg gjerne på Instagram: FrkBartnes

 

Tutorials

Photo by Markus Winkler on Unsplash

 

Dette er en samleside over alle tutorials som er lagt ut på bloggen.

 

Symønster for barn:

Pannebånd

Vrengbar lue

Ida Victoria – Enkel bukse for barn

Ida Victoria – Enkel trøye for barn

Ida Victoria – Hareposer:

 

Symønster for voksen:

Make up-pads

Ida Victoria – Høstskjørt

Ida Victoria – Raglan med puff

 

 

 

Diverse symønster:

Liten japanese knot bag

Stor japansk knutepose

Liten knytepose

Skittentøyspose

Ground Sheet for turstol

Sitteunderlag av ullteppe

Sytips:

Sy glidelås

Rynking for hånd

Sy ribbkant

Sy med tvillingnål

 

Strikkemønster:

Balaklava

 

.Frk Bartnes

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes

Endelig har jeg knekt koden for hjemmetrening

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Nå har det gått 2 måneder siden treningssenterne stengte. Den første måneden var jeg utrolig dårlig til å trene, og det var lett å gå i godteriskuffen om kveldene. Men den siste måneden har jeg endelig kommet i gang med både trening og tilpasset kosthold ut fra dagens aktivitetsnivå.

Jeg har innsett at det er lenge til mitt treningssenter åpner for fullt igjen. Heldigvis begynner våren å melde sin ankomst, og jeg kommer til å bruke naturen mye mer enn når det regnet som verst for noen ukers siden. Men en tur i fjellet eller skogen erstatter ikke styrketreningen på treningssenteret for min del.

Redingen min har blitt youtube. Jeg har ikke brukt youtube tidligere som “treningspartner”, men det fungerer langt mer effektivt enn hva jeg trodde. Det er jo i og for seg det som gruppetimer på treningssenteret, hvor noen faktisk gir deg beskjed om hva du skal gjøre. Jeg må innrømme at det har vært ganske “behagelig” å komme til et ferdig treningsopplegg, i motsetning til alle gangene jeg må lage treningsprogrammet selv.

 

Her er mine youtube treningsfavoritter:

Pamela Reif – Beginner AB workout

Pamela Reif – 10 ab workout

Pamela Reif – 10 min sixpack workout

Pamela Reif – 10 min booty workout

Pamela Reif – 12 min leg workout

MadFit – 10 min toned legs & round booty workout (med manualer)

 

Du trenger i utgangspunkt ikke utstyr for å komme i gang med hjemmetrening. Det holder i massevis med ting du allerede har hjemme. En ryggsekk med vannflasker kan brukes til beinøvelser som knebøy og utfall. Vannflasker kan brukes som manualer for å trene armer, skuldre og rygg.

Dersom du likevel kunne tenke deg å bruke noen kroner på treningsutstyr, så kan jeg anbefale følgende produkter:

 

Barpump weight 10 kg//Vektskive 50 mm håndtag 5,0 kg//Eleiko XF Dumbbell//Master Fitness//C.P. Sports

 

Dersom du skal ligge eller sitte på gulvet, vil jeg anbefale en treningsmatte. Det er langt mer komfortabelt enn å trene rett på gulvet.

Hvis du ønsker noe annet enn vannflasker som vekter, så anbefaler jeg enten vektskiver eller manualer. Hvilke du velger og hvor tunge vil være avhengig av hvor mye du har trent før og hvilke øvelser du ønsker å utføre.

Jeg har i tillegg treningshansker for å få bedre grep på manualene. Det kan du imidlertid avvente med å kjøpe, dersom du kjøper lette vekter / manualer og ikke har trent noe særlig før. Prøvd deg litt frem og se hva du trenger, før du kjøper inn for mye.

 

God trening!

 

.FrkBartnes

Følg meg gjerne på Instagram: FrkBartnes