Syrom på budsjett

Etter 3 dagers jobbing med syrommet ble det endelig ferdig. Ganske stor endring på hele rommet, men tror det ble til det bedre.

 

Sybordet

           

Dette er bilder før (venstre) og etter (høyre).

 

Det nye sybordet er det gamle pc-bordet mitt. Det er både lengre og bredere enn det jeg hadde, som skal gi meg mer alburom når jeg syr.

 

Jeg måtte derfor kjøpe meg nytt pc-bord, og endte opp med et gaming bord. Bordet ble kjøpt brukt på finn.no til kr 600. Godt fornøyd med dette kjøpet . 😊

I tillegg fikk jeg solgt det gamle sybordet til kr 200, så her gikk jeg i pluss 😁

 

Stoffskapet

         

 

Det gamle stoffskapet mitt (høyre) ble byttet ut med åpen hylle. Det er en Billy bokhylle fra Ikea, som akkurat fikk plass mellom veggen og sybordet.

For meg vil åpen stoffhylle gi inspirasjon til å sy, når jeg ser de utrolig fine stoffene som ligger på vent. Så får jeg heller se bort fra at det er en liten støvsamler 😉

Hylla kjøpte jeg brukt på finn.no til kr 150, mens det gamle skapet ble solgt for kr 1400.  😉😉😉😉

 

I tillegg solgte jeg Kallax-hylla jeg jeg hadde til kr 400, så totalt har jeg gått mye i pluss på disse endringene. 😉

 

Syrom på budsjett

Jeg ser det er mange som har store syrom, med masse plass på dedikerte syrom. Jeg har laget meg et lite syhjørne på kontoret / gjesterommet, og veldig glad for at jeg har den muligheten. I tillegg er også målet at jeg skal finne løsninger på syrommet som både er praktiske, men også budsjettvennlige. Da må jeg kanskje inngå noen kompromiss med meg selv på noen løsninger, men heller oppgradere litt etter hvert (og ikke ta alt på en gang).

 

Målet for endringen på syrommet:

  • Mer ryddig syrom
  • Ikke gå i minus på kontoen

 

Her er listen min over kostnadene og hvordan det endte.

 

Kjøp:

  • Stoffhylle kr 150
  • Nytt pc-bord kr 600

 

Salg:

  • Stoffskap bestå kr 1400
  • Kallax kr 400

Sum: + kr 1 050

 

Jeg har kanskje planer om et par småinnkjøp, men uansett vil ikke dette gjør det store innhogget på lommeboka.

 

Jeg bruker bruktmarkedet på finn.no og ulike facebook-grupper for kjøp og salg flere ganger i uka. Det er så mye bra og lite brukt man kan gjøre av bruke møbler og nips. I tillegg forsøker jeg å selge de tingene jeg ikke trenger, slik at det skal være økonomisk forsvarlig de (og stadige) endringene jeg gjør. Jeg har opprettet meg en egen konto i banken min, hvor jeg overfører penger når jeg enten kjøper eller selger noe. Da har jeg langt bedre oversikt og ikke minst god samvittighet når jeg neste gang skal gjøre et innkjøp av noe nytt til syrommet eller gå amok på stoffbutikken for den saks skyld.

 

Nye planer for syrommet

Neste planen for syrommet er å male det igjen. Jeg har i dag fargen warm blush. Personlig syns jeg den ble litt for brun for syrommet, i tillegg blir det litt mørkt her på kvelds og vintertid for å sy. Planen er å male opp alle veggene hvit, men kanskje ha en kontrastvegg trolig i en lysere grønn- eller blåtone.

 

 

.Frk Bartnes

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes

Det meste på syrommet lever på lånt tid

De siste dagene har jeg ikke klart å legge fra meg tanken om å endre på syrommet igjen. Jeg har brukt utallige timer på finn.no for å se hvilke løsninger som fins på skrivepult, og sittet mange timer på syrommet og latt fantasien løpe løpsk.

 

Dette er syrommet mitt i dag. I alle fall kroken på et kombinert gjesterom / syrom / kontor.

 

Sybordet

 

I dag har jeg et Micke skrivebord fra ikea (utgått modell).

 

Mål: 120 x 50 cm.

 

Fordeler:

  • Langt nok til 2 symaskiner (i alle fall overlock og symaskin)
  • Tar ikke så mye plass

Ulemper:

  • Hyller på siden jeg syns skaper mer rot enn fornuft (som også hindrer meg fra å ha noe inntil skrivebordet på den siden)
  • Skuffen under skrivebordsplata bruker jeg ikke (upraktisk når jeg syr, da jeg heller liker å ha ting tilgjengelig enn å flytte stolen for å få tak i det)
  • Kunne vært litt bredere
  • Hyllen gjør at det er litt smalt for å beina når man skal nå den symaskina til høyre

 

Hylle

 

 

I tillegg har jeg en Kallax hylle fra Ikea med skuffeinnsats og 2 stk Lekman bokser.

 

Mål: 77 x 147 cm

 

Fordeler:

  • Skuffeinnsatsen og rommet ved siden er lett å nå fra sybordet
  • Mange muligheter for innredning med dører, bokser eller hva som passer ditt behov
  • Sybordet går akkurat i flukt med  2 av hyllene

 

 

Ulemper:

  • Bordbeinet på venstre side gjør at jeg ikke får full tilgang til nederste hyllene i Kallaxen.
  • Den kunne med fordel vært litt høyere så jeg fikk utnyttet plassen bedre (men til gjengjeld får jeg plass til ullteppene på toppen)

 

Stoffskapet

 

Stoffskapet er et Bestå fra Ikea, som er et tredelt skap. Kan deles og settes horisontalt som skjenk / tv-benk om ønskelig.

 

Mål: 193 x 60 x 42 cm

 

Fordeler:

  • Høyde
  • God plass til stoff

 

Ulemper:

  • Skuffene er litt grunne når det er 4 stk, og rommer derfor ikke all verden. (Hadde jeg ikke hatt Kallax-hylla hadde jeg sikkert hatt mer bruk for disse skuffene.
  • Jeg vurderer å kjøpe Pax skap 75 cm bredt, så det fyller opp hullet mellom Kallax og Bestå (i tillegg til at jeg kan få plass til vinter / sommerklær på stang øverst i skapet)
PAX garderobeskapstamme hvit 74.8 cm 75 cm 58.0 cm 201.2 cm 58 cm 201 cm
Skapet til høyre er Pax 201 * 75 cm (bildet lånt fra Ikea.no)

 

Skapet til høyre har omtrent slik løsning jeg ville valgt. Uten hylle på toppen, og med trådkurver nederst for å oppbevare stoff. Det skal sies jeg liker helst hyller for stofflagring, da jeg syns det ser mer butikk-aktig ut. Så jeg er usikker på om jeg blir fornøyd med denne løsningen. Men på den andre siden hadde jeg fått mer plass til vinter- / sommerjakker (som jeg ikke har noen løsning for i dag).

 

 

Endring av planløsningen

Men ikke nok med at jeg er halvveis fornøyd med møblene, så vurderer jeg også å endre hele planløsningen på rommet.

I kroken hvor Bestå og Kallax-hylla står i dag er det ca 156 cm langt. Det vil si jeg kan få inn et Linnmon / Alex skrivebord fra Ikea. Da ville hjørnet blitt akkurat fyllt opp, og rommet i utgangspunktet sett mer ryddig ut.

 

Mål: 150 x 75 cm

 

LINNMON / ALEX bord hvit 150 cm 75 cm 74 cm
Linnmon / Alex bord 150 x 75 cm (Bildet lån fra ikea.no)

 

I Alex skuffeseksjonen kunne jeg fått plass til de smådelene som jeg i dag har i Kallax-hylla (glidelåser, nåler, trykknapper osv).

Etter som at det skrivebordet er 30 cm lengre enn det jeg har i dag, tror jeg det ville blitt bedre plass til føttene under sybordet (og mer plass til å sy på). I tillegg er det også bredere enn det sybordet jeg har i dag.

Jeg vurderer også kun å kjøpe Linnmon bordplate (150 x 75 cm), og sette Kallax-hylle (77 x 77 cm) under hver ende på bordet (istedet for bordbein).

 

LINNMON bordplate hvit 150 cm 75 cm 3.4 cm 50 kg
Linnmon bordplate 150 x 75 cm. (Bildet lån fra Ikea.no)

 

KALLAX hylle hvit 77 cm 39 cm 77 cm 13 kg 20 kg
Kallax hylle 77 x 77 cm (Bildet lånt fra Ikea.no)

 

Ved å velge denne løsningen ville jeg fått plass til mye av det jeg har i den store Kallax-hylla jeg har i dag, og plassmessig ville jeg ikke tapt noe på å bytte møbler.

Men da ville jeg jo så klart ha en utfordring hvor jeg skal plassere stoffskapet mitt.

 

 

Et annet alternativ er å kombinere sybord og pc-pult. I dag har jeg en egen pult for pc, så jeg har dobbelt opp med bord på rommet.

Jeg har vurdert et Linnmon / Alex bord fra ikea.

 

Mål: 200 x 60 cm

LINNMON / ALEX bord hvit 200 cm 60 cm 74 cm
Linnmon / Alex bord 200 x 60 cm. (Bildet lånt fra Ikea.no)

 

 

Dette bordet har jeg sett mange som benytter som sybord. Jeg er heller mer skeptisk til å kombinere det med et pc-bord. I tillegg ville jeg da være nødt til å sette bordet langs veggen ved vinduet (der hvor sybordet står i dag), og jeg er usikker på om jeg får nok plass til både 2 symaskiner og dobbelt sett med pc-skjermer på bordet.

Da ville stoffskapet plasseres der hvor pc-pulten står i dag. Det ville også utgjøre at jeg kunne fått plass til et større garderobeskap / stofflager enn hva jeg har i dag.

 

Det er alt for mange tanker som surrer i topplokket rundt syrommet nå for tiden. Setter stor pris på innspill, om noen har det.

 

.Frk Bartnes

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes

Dagens sytips – maskefangernål

Tidligere brukte jeg synål når jeg skulle feste overlocktråden. Det tok irriterende lang tid. Men så oppdaget jeg maskefangernåla. Det fins forskjellige utgaver av denne, men prinsippet er det samme.

 

Tre først nåla igjennom siste del overlocksømmen på stoffet, fest tråden, og dra nåla tilbake igjen.

 

De har en “hake” på tuppen, som gjør det lett å tvinner tråden rundt. Min nål har også en hake som kan lukkes igjen, for at tråden skal sitte bedre.

 

.FrkBartnes

Følg meg gjerne på Instagram FrkBartnes

Dette var mitt hemmelige vinterprosjekt

I januar meldte jeg meg på et testsøm-prosjekt, noe jeg aldri trodde jeg noen gang skulle gjøre.

Ingrid Bergtun og Ingrid vik Lysne skal denne sommeren gi ut sin første bok, og i den forbindelse søkte de etter testsyere.

Den gang – som nå – så anser jeg meg som forholdsvis fersk. Men i alle fall i januar hadde jeg ikke sydd så utrolig mange plagg, så dette var langt utenfor komfortsonen. Men hvorfor ikke – jeg meldte meg på – uten i det hele tatt tanke om at JEG skulle bli valgt ut. Men joda!

 

Det eneste jeg fikk tildelt var info om at jeg skulle sy en hettejakke med mansjetter, glidelås og lomme, og fikk utdelt et mønster. Ingen brukerveiledning eller forklaring hvordan det skulle gjøres.

Til min store skrekk og gru skulle jeg sy GLIDELÅS! Det hadde jeg aldri gjort før, men ei heller hette og lomme. Så utfordringen ble tatt med en bismak av anger.

Jeg fant frem en garndin jeg hadde kjøpt brukt, og gikk i gang med å sy – og feile. Men med et par forsøk på både det ene og det andre, så kan jeg nå endelig vise frem resultatet. Inntil nylig fikk ingen av oss testsyere lov til å vise frem hele plagg i sosiale medier, og jeg har derfor vært veldig tilbakeholden med å skrive noe om testsøm-prosjektet.

 

Lommen lagde jeg med fôr. Vanskelig å se på bildet, men på innsiden er det gult stoff, som tas igjen i hetten.

 

Glidelåsen var det jeg gruet meg mest til, men det var overraskende lett i forhold til hjva jeg trodde. Syns også resultatet ble overraskende bra til å være første gang.

På bildet kan du også skimte foret på lommen.

 

Slik ble ferdig resultat. Gardinen jeg brukte var ikke for tykk, slik at den legger seg pent ved bruk og ikke blir som et telt.

 

Stoffet syns jeg var dødskult, og passet perfekt til jakken.

 

.Frk Bartnes

Følg meg gjerne på Instagram: FrkBartnes

 

 

Sy underlag til turstolen

På mang en turer det siste året har jeg irritert meg over at beina på turstolen går ned i bakken.

 

I stedet for å bruke rundt kr 400 på et såkalt Ground Sheet, så tenkte jeg at jeg skulle prøve å sy et selv. Endelig har jeg fått tid til å lage denne tutorialen også.

 

Stoff: Dralon mørk grå melert teflon belagt fra Stoff og Stil

Tråd: Møbeltråd fra Stoff og Stil

 

Det første du må gjøre er å måle avstanden mellom føttene på stolen. Min stol var 39 cm mellom hver fort.

 

Etter som stoffet ikke er strekkbart, valgte jeg å klippe ut en bit som var 41 x 41 cm. Da må ikke trekket tres på beina, men her kan du selv velge hvordan du ønsker å ha det.

 

Da var delene klippet ut.

De 8 trekantene skal bli hjørnene på, som skal hindre at stolbeina faller ut av stoffet. Beina på stolen min var ikke å store, og derfor klippet jeg ut trekanter som var 5 cm på hver kortside.

 

Overlock eller sy med sikksakk på vanlig symaskin langs kantene på begge hovedstoffene. Du trenger strengt tatt ikke å gjør dette, da sømmene blir på innsiden av trekket, men i frykt for at det skal rakne langs kanten gjorde jeg dette.

 

 

Det neste steget er å sy sammen 4 hjørner. Legg 2 og 2 trekanter med rett mot rett og sy med rettsøm langs de 2 korteste endene.

 

Brett trekanten med rettsidene ut, og stryk over med et strykejern.

 

Da skal de sys på rett mot rett i hver sitt hjørne av et av hovestoffene med rettsøm langs kortsidene.

 

 

Da var hjørnene sydd på.

 

Legg hovedstoffet rett mot rett og sy med rettsøm rett innenfor overlocksømmen. Start midt på den ene siden, og sy hele veien rundt foruten siste 10 cm.

 

Vreng trekket ut gjennom hullet og sy sammen åpningen for hånd eller med symaskin.

 

Da var trekket ferdig. Etter som trekket blir skittent og bløtt ved bruk i terrenget, så var ikke utseende det viktigste denne gangen.

Passet helt perfekt til stolen 👌

 

Det ble brukt samme helg og var stor suksess. Ble utrolig møkkete og bløtt grunnet myrterreng, men ble som nytt etter en vask i maskina.

 

.Frk Bartnes

Følg meg gjerne på Instagram: Frkbartnes